מזון רפואי
המונח מזון רפואי מתייחס למזונות מיוחדים המיועדים להקל על מצבי חולי שונים.
תת תזונה הינה מצב רפואי הנגרם במקרים בהם צריכת המזון אינה מספקת. לצערנו אנחנו נתקלים במהלך החיים במגוון מצבים בהם צריכת המזון אינה עונה על הדרישות התזונתיות.
תת תזונה בגיל המבוגר מאפיינת מספר גדול של קשישים החיים בקרבנו. תת תזונה לא תמיד באה לידי ביטוי במשקל הנראה לעין אלא לעיתים קרובות תת תזונה נקבע כיוון שמגוון המזון בתפריט היומי אינו מספק את הצרכים התזונתיים המומלצים. חשוב מאוד לוודא שהתפריט היומי מאוזן ומכיל את כל רכיבי התזונה המומלצים. יש לשים לב שירידה בצריכת המזון יכולה להיות הדרגתית ולא פתאומית. מסתבר שישנם מצבים מבלבלים, בהם המטפל הראשי החשוף לשינויים ההדרגתיים במסגרת הטיפול היום יומיומי, לא יהיה רגיש מספיק לירידה בצריכת המזון. קושי נוסף באבחון הירידה בצריכת המזון היא העובדה שמשך הארוחה לעיתים קרובות ארוך ואופן האכילה מייגע וכך אנחנו עלולים לפרש את כמויות המזון שנאכלו בפועל באופן שגוי. מחקרים רבים הוכיחו שצריכת מזון הקטנה מ- 50% מההמלצה עלולה לגרום לתת תזונה. לאור כל זה מומלץ להיוועץ עם גורם מקצועי בכדי לוודא ולאבחן באופן נכון תת תזונה. במקרים בהם נמצא שהתפריט אינו מגוון מספיק ניתן ומומלץ להיעזר גם במזון רפואי.
מגוון אפשרויות להעשרת התפריט היומי באמצעות מזון רפואי
העשרת התפריט נעשית באופן המתאים לכל מטופל על פי הרגלי האכילה והעדפותיו האישיות. ניתן להיעזר בתכשירים נוזליים המהווים חלופה לארוחה מלאה בריכוזים שונים. לדוגמה איזי דרינק הינו משקה בטעם קפה עדין (ללא קופאין), אריזה אחת (היכולה לשמש כמנה) מספקת 350 קק”ל ו-14 גרם חלבון ממקור צמחי, פרווה (סויה). שתייה של מנה אחת של איזי דרינק יכול להוות חלופה לארוחה.
DM line הינו משקה בטעם וניל, חלבי, מועשר בחלבון וקלוריות, מכיל סיבים תזונתיים ופחמימה איזומלטולוז בעלת אינדקס גליקמי נמוך לאיזון סוכרים בדם. מנה אחת (250 מ”ל) מכילה 375 קק”ל ו- 18 גר’ חלבון.
במקרים שבהם נדרשת העשרה מרוכזת יותר, ניתן לשלב איזי מילק 2 המרוכז יותר. כוס שתייה (250 מל’) מכילה 500 קק”ל ו-20 גרם חלבון. תוספת זו הינה משמעותית ביותר לתפריט היומי עבור מטופל הסובל מתת תזונה. בנוסף הטעימות של האיזי מילק 2 הינה גבוהה במיוחד.
בנוסף ניתן לשלב לתפריט היומי, למאכלים שאותם המטופל ממשיך לצרוך בכמות משביעת רצון, אבקות המיועדות להעשרת התפריט בקלוריות ו/ או חלבון כמו איזי שייק, מי דיי ואיזי קלורי. אבקות אלו ניתן לשלב במגוון מזונות מהתפריט היומי מבלי להגדיל את נפח האורחה באופן משמעותי – הנה כמה מתכונים.
מצבים נוספים של תת תזונה מאפיינים מטופלים הנמנעים מאכילה מספקת בעקבות טיפולים רפואיים לדוגמה במהלך טיפולים כימותרפיים. ישנם מטופלים המפתחים בחילה וירידה בתאבון עם התחלת סדרת הטיפולים. תחושות אלה גורמות להימנעות מאכילה וצמצום משמעותי בצריכת רכיבי מזון הכרחיים וחיוניים לתפקוד סביר ותקין. במקרים אלה ישנה חשיבות להשלים את התפריט במאכלים מרוכזים ו”יעילים” בהרכב התזונתי. מזון רפואי מספק רכיבי מזון חיוניים בנפחים קטנים המאפשרים להתמודד עם תאבון ירוד.