סרקופניה
סרקופניה (Sarcopenia) – דלדול שריר
סרקופניה מאופיינת בירידה במסת השרירים, בתפקודם ובכוחם מעבר לירידה בנפח השרירי.
שינוי זה בשריר אופיינית בעיקר בגיל המבוגר אך באה לידי ביטוי חמור יותר בקרב בני ה-80 ומעלה. עם העלייה בתוחלת החיים, הסרקופניה הופכת לתופעה שכיחה הרבה יותר מבעבר ומהווה גורם משמועתי לתחלואה.
הגורמים להופעת סרקופניה הינם רבים
חלק מהגורמים קשורים לתפקוד ההולך ופוחת של מערכות הגוף באופן טבעי עם העלייה בגיל וחלקם קשורים גם לתזונה לא מספקת והפרעות בספיגה. מומלץ לקרוא: תזונה בגיל השלישי
ישנם מצבים שונים בחיים העלולים לגרום לירידה בנפח השריר. מצב בו האדם לא נייד הגורם לשהייה ממושכת ללא תנועה או יכולת תנועה מוגבלת, מפרה את האיזון הנדרש בין פירוק השריר לבנייתו. ניתן לראות בקלות יחסית שינויים אלה כאשר מורידים גבס מאחת הרגלים ואז נחשפים לשינוי הדרמטי בנפח השרירים ביניהם. במקרה כזה יבלוט ההבדל בין הרגל שהייתה מגובסת למשך מספר שבועות לבין הרגל שהמשיכה לנוע. אולם במקרים רבים כמו התאוששות מניתוח, אירוע מוחי, שבר באגן, טיפולים כימיים ועוד בהם אנו נמצאים בתנועה קטנה משמעותית מהרגיל, מגוון גדול של שרירים בגוף עלולים להיות מושפעים ולהוביל בסופו של דבר להליך סרקופניה.
הירידה בנפח השריר לא תמיד מלווה בירידה במשקל הנראית לעין. כך שלמעשה יתכנו מצבים בהם אדם יכול להיות במשקל תקין ואולי אף בעודף משקל ועדיין להתאפיין בנפח שריר קטן מהרצוי. ירידה בנפח השריר פוגעת בתפקוד היומי, גורמת לחולשה, לנפילות ועוד. מצבים אלו גורמים לעלייה בתחלואה ולפגיעה משמעותית באיכות החיים.
הטיפול בסרקופניה
הטיפול הטוב ביותר בסרקופניה הוא הקפדה לאורך כל החיים על נפח שריר הולם. חשוב להדגיש אורח חיים ספורטיבי המבטיח נפח שריר בריא לאורך כל החיים יקטין את הופעת הסרקופניה. בעיקר כיוון שבנייה וחידוש שריר בעקבות ירידה בתפקוד היומיומי עם העלייה בגיל, מחלה, ניתוח, שבר ועוד טובה יותר ומהירה יותר באוכלוסייה שעסקה בפעילות גופנית לאורך כל החיים.
אימוני התנגדות מתקדמים נמצאו כיעילים במיוחד לבניית שריר, לטיפול ומניעת סרקופניה. בו זמנית חשוב להקפיד על תפריט מאוזן מבחינה תזונתית.
בזמן שיקום השריר יש מקום לתוספת של חלבון. איזי וואי הינו חלבון מי גבינה המכיל כמות גבוהה של חומצות אמיניות מסועפות המסייעות בשיקום השריר. מאפיין זה של החלבון מאפשר לשריר לתפקד לאורך זמן ולהשתקם ביעילות לאחר האימון.
בנוסף לחלבון מי גבינה, נמצא שרכיב ה-HMB המהווה נגזרת של חומצה אמינית חיונית (לאוצין) מסייע בבניית שריר ומקטין את קצב פירוקו. תוספת של HMB נדרשת הן בכדי להקטין את חומרת הסרקופניה והן במהלך תהליך שיקום השריר. תיסוף HMB לתפריט מאפשר טיפול יעיל יותר בסרקופניה. חברת איזי ליין פתחה מוצר ייחודי – פרו מס המשלב בין הדרישה המוגברת לחלבון לבין הדרישה הנוספת ל HMB. שילוב הפרו מס לתפריט היומי מאפשר תוספת של כ- 30 גרם חלבון ביום מעבר לצריכה האופיינית ובנוסף מספקת שתי מנות מומלצות של HMB.
במקרים בהם יש צורך גם בתוספת של אנרגיה ניתן לעשות שימוש בהעשרות נוזליות מרוכזות. לדוגמה מנה של איזי דיילי מכילה כמות גדולה יחסית של חלבון וקלוריות ובנוסף נותנת פתרון מאוזן תזונתית לארוחה מלאה.